Het formaat van de pioenrozenplant die je kiest is belangrijk, omdat dit veel zegt over de volwassenheid van de plant, wanneer je bloemen kunt verwachten en hoe groot de kans is dat een plant goed aanslaat in je tuin. Online is er een groot aanbod aan planten te vinden, maar hoe beoordeel je de volwassenheid van een plant wanneer je deze niet in je handen kunt houden? En hoe kun je planten op verschillende websites vergelijken? Ontdek het in deze blog!

Met een gezonde, volwassen pioenrozenplant is de kans het grootste dat de plant goed aanslaat in je tuin en dat je binnen één of twee jaar bloemen in je plant zult zien. Dit kun je zelf goed beoordelen wanneer je naar een wortelstok kijkt. 

Wortels en groeineuzen op de wortelstok

Hoe groot een pioenrozenplant is kun je zien aan het aantal wortels en het formaat hiervan. Een volwassen pioenrozenplant heeft naast twee of drie oudere dikkere wortels, ook veel dunnere jongere wortels nodig om goed te kunnen nestelen in de grond. 

Daarnaast zegt het aantal groeineuzen iets over de volwassenheid van de plant. Met de jaren maakt een pioenrozen plant meer groeineuzen aan. Uit deze groeineuzen komen uiteindelijke de stelen met de bloemen. Hoe meer groeineuzen je plant al heeft bij het planten, hoe groter de kans dat er een bloem opkomt. Het formaat van de groeineus zegt niet zoveel over het formaat van de bloem en verschilt erg per soort. Dit zegt dus niets over de volwassenheid van de plant. 

Formaten vergelijken

Wanneer je online geen voorbeeld van de wortelstok kunt zien, vind je altijd wel het formaat van de plant. Zo kun je ook de volwassenheid beoordelen. Maten die je tegenkomt zijn 1/2, 2/3, 3/5 of 5+. Deze nummers staan voor het aantal groeineuzen die een plant heeft. 1/2 betekent dat plant 1 of 2 groeineuzen heeft. 

Soms worden de maten ook uitgedrukt in potmaten; p9, p13, p17, p19, p23. Het getal staat in dit geval voor de diameter van de pot. Een p9 pot heeft een diameter van 9 centimeter. Nu zegt dit niet direct iets over het aantal groeineuzen op de plant, maar je kunt dit overzichtje gebruiken om te zien waar je hoogstwaarschijnlijk mee te maken krijgt: 

P9 = 1/2 groeineuzen
P13= 2/3 groeineuzen
P17/p19 = 3/5 groeineuzen
P21/23 is 5+ groeineuzen

Formaat pioenrozenplanten bij Clay & Roots

Het meeste kom je online planten van een P9 formaat tegen, met 1-2 groeineuzen in het geval van pioenrozen. Dit is weinig en geeft al aan dat je een erg kleine plant koopt. Als de plant goed aanslaat, is het nog afwachten wanneer je bloemen kan verwachten in je plant. Bij Clay & Roots werken we het liefste met een wat groter formaat planten, omdat deze beter van kwaliteit zijn, gemakkelijker aanslaan en vaak al in het eerste jaar bloemen geven. Daarom vind je bij ons met name pioenrozen met 3-5 groeineuzen.

Ons hele assortiment Pioenrozen ontdek je hier.

Heb je nog vragen over onze planten? Stel deze gerust, we helpen je graag verder!

29 september 2022