Heb je pioenrozen in je tuin of pluktuin, maar lukt het niet om dezelfde pioenrozen bloemen te krijgen als je bij de bloemist ziet staan? In deze blog lees je hoe je zelf pioenrozen kunt kweken in je eigen tuin en welke pioenrozensoorten hier geschikt voor zijn!

Plaatsing en verzorging van je plant

Bekijk altijd de soortspecifieke instructies die bij de plant om te zien hoeveel zon en ruimte de plant nodig heeft en welke grondeisen de plant heeft. Op enkele soorten na houden de meeste pioenrozen van de volle zon en doen ze het het beste op een open stuk tuin met een grond die goed doorlaatbaar is. 

Het najaar is het beste moment om pioenrozen te planten. De pioenroos zal beter aanslaan en het kost je minder werk in het najaar omdat de natuur voor jou water geeft. In september halen wij en de andere kwekers de pioenrozen planten uit de grond en worden deze gesorteerd. Wanneer je deze in het najaar ontvangt krijg je dus planten vers uit de grond, die direct in de tuin geplaatst kan worden. Op dit moment is de pioenroos boven de grond in rust, maar de wortels zullen in de grond al wel haarwortels aanmaken waardoor de plant zich al nestelt in jouw tuin. In het voorjaar bevorderd dit de groei. 

Laat de wortelstokken altijd voltrekken met water voordat je ze plant. Plaats de wortelstokken van die pioen niet dieper dan 5cm. in de grond. Wanneer de pioenroos te diep staat zal deze geen bloemen geven. In milder klimaat is 2 - 3 cm onder de grond aan te raden, zodat de neuzen ook echt wat kou krijgen. Op de bovenlaag is het mengen van compost door de bovengrond aan te raden.

Pioenrozen zijn grote, zware bloemen. Je doet er goed aan om de plant te ondersteunen door gebruik te maken van een steunring. Bemest de plant twee keer per jaar om de groei te stimuleren, in de herfst en in het vroege voorjaar. Knip in het voorjaar ook de overgebleven bladeren en stengels weg. 

Meer informatie lees je in deze blog: Verzorging van je pioenrozenplant

Formaat van de plant

Het begint allemaal met de pioenrozenplant die je in de grond stopt. Een snijbloemenkweker snijdt zijn pioenrozen van gezonde volwassen planten. Het is daarom belangrijk om een gezonde volwassen pioenrozenplant te planten in je tuin, dit geeft het meeste kans om binnen één of twee jaar bloemen te hebben. 

Een volwassen pioenrozenplant heeft naast twee of drie oudere dikkere wortels, ook veel dunnere jongere wortels nodig om goed te kunnen nestelen in de grond. Daarnaast zegt het aantal groeineuzen iets over de volwassenheid van de plant. Met de jaren maakt een pioenrozen plant meer groeineuzen aan. Uit deze groeineuzen komen uiteindelijke de stelen met de bloemen. Het aantal groeineuzen wordt online vaak aangeduid als 1/2, 2/3, 3/5 of 5+. Deze nummers staan voor het aantal groeineuzen die een plant heeft. 1/2 Betekent dus dat plant 1 of 2 groeineuzen heeft. Soms wordt dit niet vermeld en wordt er alleen een potmaat.

genoemd, je ziet dan bijvoorbeeld P9 staan. Dit gaat om een pot met een diameter van 9 centimeter. Om dit om te rekenen naar groeineuzen kun je dit overzichtje gebruiken:

P9 = 1/2 groeineuzen
P13= 2/3 groeineuzen
P17/p19 = 3/5 groeinezen
P21/23 is 5+ groeineuzen.

In deze blog lees je verder over dit onderwerp: Hoe beoordeel je online de volwassenheid van een wortelstok?

Pioenrozensoorten om bloemen van te snijden

In theorie kun je uiteraard van iedere soort pioenroos bloemen snijden. Maar het gewas, de lengte en formaat van de steel en de uitstraling van de bloem maken dat sommige soorten beter geschikt zijn om bloemen van te snijden dan andere soorten. Bekende soorten om van te snijden zijn met name: 

Pioenroos Sarah Bernhardt

Een echte klassieker die elke pioenrozen snijbloemenkweker wel in zijn assortiment heeft. Pioenroos Sarah Bernhardt geeft zacht roze bloemen met een mooie lange stevige bloemsteel. Produceert na enkele jaren al meer dan 10 bloemenstelen per plant en door dat het een van de laatste soorten is die bloeit heb je een lang pioenrozen seizoen. 

Pioenroos Alexander Fleming

Lijkt in veel opzichten op de Sarah Bernhardt. Het is dat de kleur anders is, maar anders zou je denken dat het dezelfde bloem is. De Alexander Fleming heeft een donkerroze kleur met mooie lange stevige bloemsteel. 

Pioenroos Duchesse de Nemours

Een witte pioenroos is altijd lastiger om uit te laten groeien tot snijbloem dan andere kleuren. Met Duchesse de Nemours gaat het zeker lukken. Met wat ondersteuning tijdens het groeien krijgt zij mooie lange stengels met een prachtige gevulde witte bloem. De bloeiperiode zitten midden in het pioenrozen seizoen. 

Pioenroos Red Charm

Deze rode kanjer is een van de meest geliefde pioenrozen. Pioenroos Red Charm geeft niet de langste bloemenstengels, maar dat maakt hij goed met het formaat van de bloemen. Hij bloeit ook nog eens vroeg in het pioenrozen snij seizoen, waardoor je vroeg kan genieten. 

Pioenroos Coral Sunset

De pioenroos Coral Sunset is nog zo’n vroege bloeier. Dit soort springt er vooral uit door zijn unieke bloemkleur. Zoals de naam al doet vermoeden heeft de bloem een koraalachtige kleur. Hij begint vrij donker, maar wordt steeds lichter van kleur. 

Ons hele assortiment Pioenrozen ontdek je hier.

Heb je nog vragen over onze planten? Stel deze gerust, we helpen je graag verder!

01 oktober 2022