Heb jij de Agapanthus of Afrikaanse lelie al in je tuin of overweeg je dit? Lees hier alles over de oorsprong, verzorging en bloemen van deze prachtige plant!

Verzorging

De Afrikaanse lelie is makkelijk te verzorgen en groeit goed. Plaats hem op een zonnige plek in je tuin. Het is een echte zonliefhebber. De plant groeit goed in zowel de volle grond als in een pot, en groeit met voldoende ruimte tot een plant van 80 tot 90 centimeter hoog. 

Verdroging is het grootste gevaar bij deze plant. Zorg voor voldoende water, maar voorkom aan de andere kant dat de wortels in een laag water staan. Kies dus altijd voor een pot met gaten aan de onderkant voor de afvoer van overtollig water of zorg dat zijn plek in de tuin goed waterdoorlatend is. Met name tijdens de bloeiperiode verbruikt de plant veel water. 

Plant je de Agapanthus in een terracotta pot? Weet dan dat deze potten zelf ook water opzuigen en geef dus meer water dan wanneer je de plant in een pot van een ander materiaal plant. 

Verzorging in de winter

Agapanthus is geen winterharde plant van oorsprong, maar omdat de soorten in onze webshop hun blad verliezen, kunnen ze wel enige vorst verdragen. Zet bij vorst potten het liefste binnen, bijvoorbeeld in een schuurtje. Planten in de volle grond kun je afdekken met stro voor extra bescherming.

In de winter sterven de bladeren vanzelf af. Mocht je de bloemen laten staan, dan kun je in het voorjaar de stelen met zaaddozen wegknippen en eventueel wat oud blad weghalen, zodat de plant daarna nieuwe bloemen kan maken. De planten kunnen gemakkelijk tien jaar en ouder worden.

Bloemen

De Agapanthus is een geliefde snijbloem en wordt in allerlei soorten boeketten gebruikt. Door de lengte, stevigheid van de steel en de mooie bloemvorm is de bloem goed te verwerken in boeketten. Wanneer deze op het goede moment gesneden is, kan je van deze bloem in een vaas tot 1,5 week genieten. In de tuin bloeit de plant in de maanden juli en augustus. Hoe langer je deze plant hebt staan, hoe meer bloemen hij zal geven.

Geschiedenis

Al in 1680 wordt er voor het eerst over de Agapanthus in Nederland geschreven. Afkomstig uit Zuid Afrika, waar deze plant op grasland en tussen rotsen groeit, vaak tussen varens of alleen. De Agapanthus werd naar Nederland meegenomen in de hoogtijdagen van de Oost-Indische Compagnie.

Bekijk alle Agapanthus soorten hier.

31 oktober 2022