Begin jij een eigen pluktuin of wil je graag een hoek van je eigen tuin inrichten als pluktuintje? Wat een heerlijk idee, om regelmatig een bosje verse bloemen uit je eigen tuin te kunnen plukken! Toch komt er best veel op je af wanneer je wilt starten met je pluktuin. Bloeiende vaste planten kunnen een ideale basis vormen van je pluktuin. Hoe? Lees meer in dit nieuwe blog! 

Vaste planten en eenjarige planten

In je pluktuin is het slim om een combinatie te maken van vaste planten en één-of tweejarige planten. Vaste planten blijven ieder jaar terugkomen in je tuin en geven ook steeds meer bloemen naarmate ze langer gevestigd zijn. Eén- en tweejarige planten moet je steeds weer zaaien volgens een zaaikalender. Dit is best tijdrovend en er is altijd een deel van je zaaigoed dat niet goed opkomt. Daarom is het slim om een combinatie te maken. Zo heb je wel ieder jaar een wisselend aanbod in je pluktuin door verschillende éénjarige bloemen te kiezen en kun je deze in ieder seizoen combineren met je trouwe vaste planten. 

Hoe kies je een goede vaste plant voor je pluktuin?

Bij het kiezen van de soort vaste plant zijn een paar dingen belangrijk: 

  • Waar wil je de plant plaatsen?
  • Wanneer bloeit de plant?
  • Welk formaat plant wil je kopen?
  • En natuurlijk ook heel belangrijk: wat vind je mooi? 

Plek van de plant

Waar je de vaste plant wilt plaatsen is een belangrijk uitgangspunt om een goede plant te kiezen. In je (toekomstige) pluktuin heb je misschien wel een plek voor ogen voor een vaste plant of een vasteplantenborder. Let daarbij op twee dingen; de staat van je bodem en de hoeveelheid zon. Een goed doorlaatbare bodem is voor iedere plant belangrijk. Voed de bodem regelmatig met goede compost of biologische bemesting. De hoeveelheid zon is erg bepalend voor welke plant goed zal bloeien en groeien op die plek. Zorg dat je een plant kiest die hierbij aansluit. Een plant die volle zon nodig heeft, zoals een pioenroos, zal maar weinig bloemen geven in een schaduwhoek van je tuin.

Wanneer bloeit de plant?

Bij het plannen van je pluktuin probeer je een planning te maken zodat er iedere maand wel iets in bloei staat. Zo kun je blijven plukken. Let hier ook op bij het aankopen van vaste planten. Probeer planten te combineren die in verschillende maanden bloeien. 

Welk formaat plant koop je? 

Een belangrijk punt dat vaak over het hoofd wordt gezien, de maat van je vaste plant. Veel vaste planten worden verkocht in een P9 potje, een potje met een doorsnede van 9 centimeter. Deze zijn vaak goed geprijsd, maar het grote nadeel is dat deze planten nog veel moeten groeien voordat ze bloemen zullen geven. Wil je sneller resultaat, kies dan voor een grotere plant, zoals je voornamelijk in onze webshop zult vinden. Deze planten zijn al volwassen en meestal twee jaar oud. Zo heb je direct al een mooie, grote plant in je tuin staan die vaak al in het eerste jaar zal bloeien. 

Wat vind je mooi? 

De vraag waar de meeste pluktuiniers mee beginnen, welke bloemen vind je mooi? Dat is natuurlijk heel belangrijk, want een pluktuin waarvan je de bloemen liever niet in huis zet, is niet erg leuk. Denk bij het kiezen van kleuren en maten een beetje aan de plek waar je de plukbloemen in huis wilt zetten. Welke kleuren vind je daar mooi? En wat koop je graag bij de bloemist? Hier kun je natuurlijk altijd inspiratie opdoen voor nieuwe planten. 

Wanneer plant je vaste planten?

Voor vaste planten is het najaar bij uitstek de beste periode om verplaatst te worden. De planten bevinden zich dan in hun natuurlijke rustfase, waarin de energie zich terugtrekt in de wortelstokken. Deze kunnen door ons als kweker dan gerooid worden van het land. Wanneer je de wortelstok dan in je tuin plant, is de grond nog warm van de nazomer en hoef je je meestal niet druk te maken over water geven door de regenval. De vaste plant maakt dan al haarwortels aan op zijn nieuwe plek in je tuin. Na een goede winter waarin de plant in diepe rust komt, kan deze bij het eerste voorjaarszonnetje snel uitgroeien tot een mooie, sterke plant. 

Inspiratie voor je pluktuin

Deze leuke vaste planten zijn perfect om je pluktuin mee te starten. Klik op de afbeelding om naar het product te gaan in onze webshop. 

 

En neem ook zeker eens een kijkje bij onze Tuingereedschap & Cadeau's voor deze prachtige bloemschikschijven, een mooie plukschaar of een zinken gieter. 

Wij wensen je alvast heel veel plezier met je pluktuin! We weten zeker dat je er iets moois van zult maken. Mocht je over ons of over onze planten nog vragen hebben, stuur ons dan gerust een berichtje. We helpen je graag! 

 

24 september 2022