Wil jij ook graag een balkon met mooie bloemen? Gewoon om van te genieten, voor te zorgen en natuurlijk om af en toe een paar bloemen van te plukken voor in huis. Ook zonder groene vingers kun je beginnen met een paar bloeiende planten op je balkon. Volg deze stappen en geniet snel van de mooiste bloemen op je eigen balkon!


Welke planten kunnen op je balkon?

Begin goed door te kijken waar je op je balkon planten wilt houden. Hoeveel zon komt er op een gemiddelde dag op die plek? Dit is een belangrijke indicatie voor de soort plant die goed zal groeien en bloeien op je balkon. Bekijk in welke categorie jouw balkon valt: 

Schaduw: 0 tot 2 uur zon

Halfschaduw: 2 tot 4 uur zon

Volle zon: Meer dan 4 uur zon


Meerjarige en éénjarige planten

De naam zegt het eigenlijk al: meerjarige planten kun je laten staan. In de winter sterven de bladeren en stelen van de plant af. Onder de grond blijft de knol van je plant leven. Zodra het weer voorjaar wordt, gaat deze weer nieuwe stelen, bladeren en uiteindelijk bloemen produceren. Éénjarige of tweejarige planten komen niet meer opnieuw tot bloei na deze periode en zul je dus elk jaar of elke twee jaar opnieuw moeten zaaien of planten. 


Zaden, bollen en planten

Je kan kiezen voor het kopen van zaden, bollen of volwassen planten. Zaden zijn hierin meestal het goedkoopste, maar ook het lastigste om goed tot bloei te brengen. Bloembollen van voorjaarsplanten zoals narcissen of tulpen groeien makkelijk en geven je balkon kleur in het vroege voorjaar. Volwassen, meerjarige planten zijn al een paar jaar oud en hebben bij de kweker kunnen opgroeien tot een stevige plant die tegen een stootje kan. Oriënteer je online en bekijk welke planten en kleuren je leuk vind en passen bij jouw balkon. Let erop dat je planten koopt die goed groeien in een pot. Sommige planten, zoals pioenrozen, geven meestal geen bloemen wanneer je deze in een pot plant. 


Planten direct van de kweker

Bij Clay & Roots vind je planten die direct van de kweker komen. Je ontvangt van deze planten de knol die onder de grond blijft leven in de winterperiode. Plant deze volwassen plant in het najaar of voorjaar in een pot en deze groeit in het voorjaar uit tot een mooie, bloeiende plant. 


Welke pot heb je nodig voor je balkonplanten? 

Er zijn ontzettend veel soorten potten te koop. Voor buitenplanten is het belangrijk om altijd te kiezen voor een pot met gaten aan de onderkant van de pot. Zo kan een teveel aan regenwater makkelijk wegstromen en voorkom je dat de wortels van je plant gaan rotten. Terracotta potten zijn erg mooi, maar zuigen veel water op. Je moet dus altijd goed opletten of je plant zelf nog genoeg water heeft. Potten van gerecycled plastic zijn duurzaam en verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten. Kies een maat die leuk staat op je balkon en let daarbij ook op dat je plant genoeg ruimte heeft om te groeien. 


Verzorging

De verzorging die je plant nodig heeft is afhankelijk van de soort plant die je koopt. Wel zijn er een paar vuistregels die je aan kunt houden: 

  • Controleer gemakkelijk of je plant nog genoeg water heeft door een vinger in de aarde te steken. Blijft er geen vochtige aarde aan je vinger plakken? Geef dan wat water bij. 
  • Onthoud dat planten in de bloei meer water nodig hebben dan gebruikelijk. 
  • Laat in de winter de dode stengels en bladeren op je plant zitten en verwijder deze pas in het vroege voorjaar. 
  • Gebruik bij het verpotten van je planten verse potgrond en geef ruim water.
  • Geef je planten genoeg voeding om te groeien, meestal is het genoeg als je in het voorjaar wat compost of organische mest bij je planten strooit. 

Het is altijd handig om op te schrijven of uit te tekenen welke planten je precies hebt staan op je balkon en informatie van de plant op te slaan of hier een foto van te maken. Zie je iets geks aan je plant of groeit deze slecht? Dan kun je gemakkelijk opzoeken hoe je je plant kan helpen. 


Begin klein

Als je geen ervaring hebt met het verzorgen van buitenplanten of je hebt er niet veel tijd voor, begin dan klein! Bestel bijvoorbeeld twee of drie volwassen planten en kies hier mooie potten voor uit. Zo kun je deze zomer al genieten van je eigen bloemen en kun je in het najaar altijd meer planten toevoegen aan je balkon.

 

Bekijk hier onze volledige collectie potplanten. Deze wordt steeds groter, omdat we met steeds meer kwekers samen kunnen werken. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Instagram of Facebook om op de hoogte te blijven. 

Heb je nog vragen over dit artikel of weet je niet precies waar je moet beginnen? Volg ons op Instagram voor de laatste tips of stuur ons een berichtje. We helpen je graag! 

23 februari 2021