In de maand februari kunnen sommige dagen als lente aanvoelen en krijgen we weer zin om lekker naar buiten te gaan. Het is daardoor ook een heerlijke maand om aan de slag te gaan in de tuin. Houd wel in gedachten dat de vorst nog steeds terug kan komen en dat dit voor schade aan gesnoeide of nieuwe planten kan veroorzaken. Hiermee kun je in ieder geval al aan de slag de komende maand. 

Klusjes in de tuin

Het klinkt misschien gek maar ook in de winter groeit onkruid gewoon door. Loop door de tuin en trek de nog kleine onkruidplantjes direct uit de grond. Nu zijn de wortelen nog erg klein en haal je ze nog eenvoudig volledig weg. Later in het voorjaar ben je dankbaar dat je het nu al gedaan hebt! Daarnaast is onkruid de ultieme plek voor plantenziekten en -schimmels om in de winter in de tuin te overleven. 

Verbeter de grond van je border en/of moestuin door de grond te spitten en compost of stalmest toe te voegen. Spit de grond alleen wanneer de grond niet te nat is of bevroren. Een bevroren grond is juist ideaal om compost over uit te rijden doordat je niet wegzakt in de grond. 

Sierpotten

Let in de winter altijd op dat de potten en bakken die afgedekt staan niet uitdrogen. Potten op een balkon of onder een afdak krijgen niet voldoende vocht van de regen en kunnen in de winter ook uitdrogen. 

Heesters en planten waarbij het blad en/of takken niet afsterven, zoals hortensia’s of skimmia's, moeten na een jaar verse potgrond krijgen, boven in de pot. Haal 2 of 3 centimeter van de bovenlaag af en vul op met verse potgrond of compost. Voeg verder organische meststof toe wanneer dit niet in de grond zit.

Vaste planten

Planten die weer terugkomen in je tuin noemen we vaste planten. De meeste sterven in de winter boven de grond helemaal af en dan blijven alleen de stengels van de uitgebloeide bloemen nog staan. Aan het einde van februari zullen de eerste vaste planten alweer gaan uitlopen. Het is daarom verstandig om aan het begin van de maand alvast alle oude stengels weg te knippen. Verwijder, als je dat nog niet gedaan hebt, verrotte bladeren van de kern van de plant. Zorg ervoor dat er nooit verrotte bladeren op de plant blijven liggen. Wanneer het te nat blijft onder de dode bladeren kan de plant zelf ook gaan rotten. 

Wanneer de planten beginnen met uitlopen heeft de plant veel voeding nodig om te kunnen blijven groeien. Het duurt daarnaast langer voor organische mest om te worden opgenomen dan bijvoorbeeld kunstmest. Strooi daarom al aan het begin van februari de organische mest op en rond de planten. Het voordeel van het langzaam opnemen van organische mest is dat de plant langzamer groeit, waardoor deze uitgroeit tot een gezondere plant. 

Wil je deze zomer genieten van nieuwe bloeiende vaste planten? Dan is het nu de tijd om deze uit te zoeken en te bestellen. Vanaf september halen de kwekers de vaste planten uit de volle grond en worden de kale wortels verwerkt en droog bewaard om verkocht te kunnen worden. In februari en maart is het nog steeds mogelijk om de kale wortels in de grond te stoppen. De grond is vaak minder nat en de grond warmt snel op wanneer het voorjaar wordt. De ideale omstandigheden om kwaliteitsplanten te laten uitgroeien tot prachtige planten!

31 januari 2021