Bloemen en planten doen wat met ons als mens, daar zijn wij van overtuigd. Maar is dit ook wetenschappelijk bewezen? En wat zegt de wetenschap over de effecten die planten en bloemen hebben op mensen? Wij lazen een onderzoek van Universiteit Wageningen over de effecten van tuinieren en planten op mensen.

 

Fysieke effecten

Het is bewezen dat natuur in het algemeen stress en moeheid kan verminderen. Daarnaast stimuleert een groene omgeving mensen om te bewegen. Dit heeft een groot effect op de gezondheid, waaronder een afname van het risico op diverse chronische ziekten maar ook mentaal op het behandelen van depressies en angsten. Tuinieren wordt gezien als een gezonde activiteit met veel positieve effecten op de gezondheid, waaronder het reduceren van de kans op hart-en vaatziekten.  

 

Mentale effecten

Ook voor je mentale gezondheid heeft tuinieren een positief effect. Met name wanneer je samen met anderen in de tuin werkt, worden je zelfvertrouwen, bewustzijn en verantwoordelijkheid versterkt. Ook als je alleen in de tuin werkt, zorgen de natuurlijke vormen en vrolijke kleuren van de planten en bloemen voor een gevoel van rust en plezier. Uit diverse onderzoeken bleek dat het spenderen van vrije tijd in de natuur ervoor zorgt dat je meer openstaat voor reflecteren, ontspanning en autonomie.

Uit twee onderzoeken die in 1973 en 1979 gedaan werden, bleek al dat men een gevoel van succes ervaart wanneer een plant eindelijk gaat bloeien of fruit maakt. Dit versterkt een gevoel van rust. Daarnaast is een bloeiende tuin het bewijs dat de tuinier veranderingen kan aanbrengen in zijn of haar omgeving. En niet alleen de tuinier geniet van een bloeiende tuin, zo staan langslopende mensen soms even stil om te genieten van de bloeiende planten. 

 

Tuinieren als therapie

In diverse studies werd het effect van tuinieren op specifieke doelgroepen zoals mensen met Alzheimer, psychiatrische patiënten, ouderen en mensen met een burn-out onderzocht. Ook deze onderzoeken gaven interessante uitkomsten. Zo kunnen speciaal ontworpen tuinen voor mensen met Alzheimer zorgen voor het stimuleren van de zintuigen door kleur, geur en textuur en kunnen zorgen voor positieve gevoelens en herinneringen. Daarnaast kan tuinieren voor oudere patiënten het risico op dementie verkleinen door de fysieke activiteit.

Voor kinderen met mentale gezondheidsproblemen geeft tuinieren een gevoel van zelfontplooiing, leert ze de basis van Biologie en is er een duidelijke stijging te zien in concentratievermogen. De Gezondheidsraad benoemt in een onderzoek uit 2004 dat tuinen kinderen kunnen stimuleren om buiten actief te zijn, wat weer positieve effecten heeft op de gezondheid.

 

Ouder worden door tuinieren

Ook voor ouderen heeft tuinieren veel positieve effecten, gemeten in diverse onderzoeken. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat ouderen een groter oriëntatiegevoel ervaren en bewust waren van de seizoenen, een grotere aandachtsspanne kregen, meer interactie aangingen met andere bewoners, zowel tijdens het tuinieren als daarbuiten, en dat het zorgen voor planten iets levends is om te verzorgen en zien groeien. Wanneer een liefdevol verzorgde plant bloemen of vruchten produceert, geeft dit een gevoel van prestatie en het uitkijken naar de volgende bloeiende bloem die opengaat. 

 

De voordelen van planten in een werkomgeving

Verder is in diverse studies onderzoek gedaan naar de effecten van planten in een werkomgeving, zoals in een kantoor. Hierin werd een verband bewezen tussen planten in een kantoor en de gezondheid van medewerkers. Daarnaast was een duidelijke daling van gezondheidsklachten als moeheid, hoofdpijn, een droge keel en droge handen wanneer er planten en zonlicht lampen in het kantoor werden geplaatst. Ook zorgt de aanwezigheid van planten voor cognitieve verbeteringen, zoals het verbeteren van aandacht voor een taak. Zelfs wanneer mensen slechts enkele minuten werden blootgesteld aan planten was er al een cognitieve verbetering waar te nemen. Uit eerdere studies uit 1996 en 1997 bleek ook al een verband te zijn tussen planten en productiviteit en een lagere bloeddruk. 

 

Wij zijn al overtuigd; tuinieren en het verzorgen van planten in je omgeving is goed voor je gezondheid. Voor alle mensen, jong en oud. Of je nu op een kantoor werkt of al van je pensioen geniet. Twijfel je waar je moet beginnen? Begin dan klein en kies een makkelijk te verzorgen plant. Bekijk wat bij je past en wat je leuk vind!

18 mei 2021