Vaste planten zijn planten die langer dan twee jaar leven. Ze komen jaar na jaar terug en zorgen voor een lange tijd voor structuur en bloemen in je tuin. Vaste planten zijn een geweldige manier om kleur, textuur en structuur aan je tuin toe te voegen en ze kunnen een relatief onderhoudsarme keuze zijn voor tuiniers.

Er zijn veel verschillende soorten vaste planten, dus je kunt er zeker een vinden die goed past bij de stijl van je tuin. 

Enkele populaire vaste planten zijn:

  • Bloeiende vaste planten: Deze vaste planten produceren bloemen in de lente, zomer of herfst. Enkele populaire bloeiende vaste planten zijn pioenrozen, echinacea, margrieten en rudbeckia.
  • Gebladerte vaste planten: Deze vaste planten worden gekweekt vanwege hun aantrekkelijke blad, in plaats van hun bloemen. Enkele populaire bladplanten zijn hosta's, varens en yucca's.
  • Eetbare vaste planten: Deze vaste planten kunnen worden geoogst voor voedsel. Enkele populaire eetbare vaste planten zijn aardbeien, asperges en rabarber.

De juiste plant kiezen voor je tuin

Bij het kiezen van vaste planten voor je tuin is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • Klimaat: Vaste planten hebben verschillende winterhardheidsclassificaties, dus je moet degenen kiezen die de winters in jouw omgeving kunnen overleven.
  • Blootstelling aan de zon: Vaste planten hebben verschillende hoeveelheden zonlicht nodig. Sommige vaste planten geven de voorkeur aan volle zon, andere geven de voorkeur aan halfschaduw.
  • Grondsoort: Vaste planten hebben verschillende bodemeisen. Sommige vaste planten geven de voorkeur aan goed doorlatende grond, terwijl andere de voorkeur geven aan vochtige grond.

Nadat je je vaste planten hebt gekozen, is het belangrijk om ze goed te planten. Vaste planten moeten in de lente of herfst worden geplant, wanneer de grond koel en vochtig is. Zorg er bij het planten voor dat je een gat graaft dat even diep is als de kluit van de plant. Vul het gat met aarde en geef de plant goed water.

Met de juiste zorg kunnen vaste planten jarenlang plezier aan je tuin toevoegen.

Er zijn belangrijke voordelen van het kweken van vaste planten:

  • Ze zijn onderhoudsarm. Als de planten zich eenmaal hebben gevestigd, hebben ze minder zorg nodig dan eenjarige planten. Je hoeft ze alleen maar regelmatig water te geven, ze af en toe te bemesten en uitgebloeide bloemen te verwijderen om ze er op hun best uit te laten zien.
  • Ze zijn duurzamer. Vaste planten hoeven niet elk jaar opnieuw geplant te worden, wat geld en middelen bespaart. Ze helpen ook om de gezondheid van de bodem te verbeteren door organisch materiaal en voedingsstoffen toe te voegen.
  • Ze bieden voedsel en leefgebied voor dieren in het wild. Vaste planten trekken bijen, vlinders, vogels en andere nuttige insecten aan. Ze bieden ook voedsel voor dieren in het wild, zoals herten, konijnen en marmotten.

Als je op zoek bent naar een duurzame en onderhoudsarme manier om schoonheid aan de tuin toe te voegen, dan zijn vaste planten een goede optie. Met zoveel verschillende soorten vaste planten om uit te kiezen, kun je er zeker een vinden die past bij je tuin, stijl en behoeften.

03 juli 2023