November breekt alweer bijna aan en dat betekent dat er weer nieuwe klussen gedaan kunnen worden in de tuin. Veel mensen zien november als de laatste maand om nog iets in de tuin te doen voordat de winter echt begint. De meeste klussen die je kunt doen zijn echter al ter voorbereiding op het voorjaar. Je zou het dus ook kunnen zien als het begin! 

Nieuwe planten

In november kunnen het beste tulpen geplant worden om te voorkomen dat ze aangetast worden door de schimmelziekte tulpenvuur. Het is ook nog steeds mogelijk om vaste planten die in het voorjaar bloeien, zoals pioenrozen, te planten. Daarnaast is het nu ook de tijd om bomen en heesters te planten met kale wortels. Een voorbeeld hiervan zijn rozen. Let er voor het aanplanten wel op dat de grond niet te nat is of bevroren, iets wat ook al mogelijk is in november. 

Verzorging

Het is persoonlijke smaak of je uitgebloeide bloemen en afgestorven stengels terug knipt. Er zijn hier vele meningen over, maar het kan zeker mooie winterse plaatjes opleveren wanneer het vriest wanneer je stengels en uitgebloeide bloemen laat staan. Het kan daarnaast ook bescherming opleveren voor overwinterende dieren in je tuin, zoals padden en egels. Heb je vetkruid of miscanthus in de tuin staan, dan is dat zeker nog mooi om te laten staan tot het voorjaar. Haal wel altijd het natte blad van de kernen van vaste planten af om rot te voorkomen. Wanneer je dit klusje doet kun je gelijk controleren of je vaste planten nog gescheurd moeten worden. Je kunt dit zien door bij grote vaste planten te kijken of er alleen nog stengels aan de buiten kant zitten. Het hart van de vaste plant gaat na verloop van tijd dood en nieuwe scheuten groeien aan de buitenkant van de plant. Bij vaste planten die in de zomer bloeien kun je ook tot het voorjaar wachten om te zien waar de nieuwe scheuten uitlopen. 

Het scheuren is helemaal niet moeilijk en je hebt er geen speciaal gereedschap voor nodig. Wij doen het meestal met een groot scherp mes, maar je kunt het ook doen met een schop of spitvork. Vaste planten zijn erg sterk, dus je kunt deze gewoon door het midden scheuren door een spitvork erin te zetten. Je moet de plant natuurlijk eerst wel even uitgraven. Het dode gedeelte kun je eruit halen en de nieuwe scheuten kun je terugplanten in de tuin. 

Bloeiende planten

In de winter gaan de meeste vaste planten in winterrust en is er weinig nieuws te ontdekken. De helleborus niger, beter bekend als kerstroos, bloeit meestel nog niet met kerst, maar wel later in de winter. Dit is zeker een aanrader voor je tuin en een prachtige ontdekking in je tuin in januari. Er zijn ook viburnum en prunus soorten die in de winter bloeien. Kijk daar ook zeker eens naar wanneer je je tuin ook in de wintermaanden wilt voorzien van bloeiend plantgoed!

01 november 2021