Geef je pioenrozen een goede plek in je tuin om ze een goede start te geven. Van pioenrozen kun je ontzettend lang genieten in je tuin, bekijk hier onze tips voor het planten en plaatsen van je pioenroos!

Ruimte om te groeien 

De pioenroos heeft ruimte nodig om te groeien. Hoe langer de pioenroos in de grond staat, hoe breder deze zal groeien. Het is daarom verstandig om deze in een border of tuin te planten. In een terraspot is het lastig om een bloeiende pioenroos te krijgen, omdat er te weinig ruimte is om te groeien. Wanneer je geen mogelijkheid hebt om in een border of tuin te planten raden we aan om een grote kuip te proberen. 

Afstand

Wanneer je meerdere pioenrozen in een border bij elkaar plant, raden we aan om deze tussen de 60 cm tot 80 cm uit elkaar te planten. Op deze manier zorg je er voor dat de pioenroos voldoende ruimte heeft om te groeien. Plant ze daarbij niet recht naast elkaar, maar schuin voor en achter elkaar. 

Planttijd

De beste tijd om een pioenroos te planten is de herfst. Je kunt dit vergelijken met andere lentebloeiers als tulpen en narcissen. De grond is nog warm na de zomer, waardoor de wortelstok haarwortels kan aanmaken na het planten en hierdoor al kan settelen in je tuin. Zo heeft de pioenroos in het voorjaar al een voorsprong! Door de regen in de herfst zal de pioenroos daarnaast niet snel uitdrogen. 

Diepte

Plaats de pioenroos niet te diep. De knoppen moeten ca. 5 cm onder de grond zitten. Wanneer de pioenroos te diep staat, bestaat de kans dat deze geen bloemen zal produceren.

Standplaats

De standplaats is ook erg belangrijk. De pioenroos houd van de zon om te kunnen bloeien en groeien. Het liefst volle zon of half schaduw, minimaal 4 uur zon per dag. De pioenroos moet niet uitdrogen, maar hij houd zeker ook niet van natte voeten. Wanneer de pioenroos te nat staat zal deze wegrotten. Kies een plek in de tuin met goed doorlaatbare grond. De grond plaatselijk verbeteren kun je doen door een gat te graven van 30 - 40 cm diep en hierin organische mest met tuinaarde te mengen.

Planten van de wortelstok

Heb je de juiste plek gevonden en ben je klaar om je pioenroos te planten? Het is altijd slim om de wortelstok even in een emmer water te laten voltrekken, met name wanneer deze er droog uitziet. Graaf dan een gat waarin de wortelstok goed past en zorg ervoor dat er nog ongeveer 5 cm aarde bovenop kan. Leg tenslotte bovenop de ingegraven wortelstok een laagje compost, dit helpt uitdrogen te voorkomen in het voorjaar. 

 

Veel plezier met jouw pioenroos! Mocht je nog vragen hebben over de verzorging van je pioenrozen, dan kun je ons altijd een berichtje sturen. We helpen je graag verder waar we kunnen. 

04 oktober 2021