Namens ons nog de beste wensen voor het nieuwe jaar! Wij gaan voor een kleurrijk 2024 en hebben zin om in de tuin aan de slag te gaan. Nu de kerstbomen weer opgeruimd worden en de feestdagen voorbij zijn, gaat er bij ons iets kriebelen. Ons huis krijgt een fijne schoonmaakbeurt en ook de tuin zal eraan geloven. Ga met onze tips heerlijk aan de slag in je tuin om die eerste zonnestralen van 2024 op je huid te voelen. 

Onderhoud je tuin, juist in deze maand

Let op het weer: bij strenge vorst moeten sommige planten goed beschermd worden. Haal sneeuw van bomen en heesters af, het gewicht kan schade veroorzaken. Spit de grond in je tuin wanneer deze niet bevroren is. Let op dat je nooit over je gras loopt bij vorst, dit zorgt voor bruine plekken in het voorjaar. Bekijk hekwerken en schuttingen, moet er nog iets gerepareerd worden?

In januari hebben jonge bomen het soms zwaar te verduren door harde wind en vorstperioden. Zorg dat jonge bomen goed vastgezet zijn en bescherm de takken en bladeren tegen de kou. In deze maand kun je ook goed je bomen in vorm snoeien. Snoei terug tot een zijtak of de hoofdstam. Ook onderste zijtakken kun je snoeien, maar snoei ze niet allemaal dit jaar. Kies er enkele en snoei er volgend jaar weer een paar om de groei niet te remmen. 

Onkruid voor zijn

Neem tijdens je rondje door de tuin opkomend klein onkruid direct uit de grond. Nu is het gemakkelijk te verwijderen en het scheelt je veel werk in het voorjaar. Houd je tuin en directe omgeving daarnaast schoon en opgeruimd. Ongedierte verstopt zich in de winter tussen rondslingerende spullen en in kiertjes en gaatjes. Wanneer je in de winter tijd maakt om spullen aan de kant te leggen en schoon te werken zal dit veel opleveren en ziekten en ongedierte voorkomen. Haal bijvoorbeeld rottend blad weg, met name wanneer bladeren op je planten zijn gevallen. Onder dit bladerdek blijft het erg vochtig wat rot in de plant zelf kan veroorzaken. 

Maak een planning voor dit jaar

Daarnaast is januari een fijne maand om een planning te maken voor het komende jaar. Koop zaden in en maak een zaaiplanning door te noteren wanneer welke zaden voorgetrokken en direct gezaaid moeten worden en waar je deze planten in de tuin wilt hebben. Maak verder een lijstje met planten die je graag nog toe wilt voegen en bekijk je aantekeningen van het afgelopen jaar. Moet een plant vervangen worden of miste je in een van de seizoenen kleur in de tuin? Blader door catalogi en tuinboeken voor inspiratie.

10 januari 2024