Ben jij de trotse bezitter van een prachtige pioenrozenplant? Dan heb je geluk, want deze prachtige planten geven je ieder jaar meer bloemen. Lees hier alles over de pioenrozen. 

Bekijk hier ons volledige assortiment pioenrozen in de shop. 

Geschiedenis

Pioenrozen werden in de oudheid al gebruikt als geneeskrachtige plant en waren zeer geliefd binnen oude Griekse en Chinese beschavingen. De Latijnse naam Paeonia is waarschijnlijk afkomstig van de Griekse god van de geneeskunde, Asclepius. Eeuwen later werd er ook veel over de geneeskrachtige werking van pioenrozen geschreven in de middeleeuwen. De pioenroos is altijd populair gebleven, al kwam dit in een latere periode meer doordat de pioenroos hele mooie bloemen geeft én een stuk gemakkelijker te verzorgen is dan een gewone roos. Inmiddels bestaan er ontzettend veel soorten pioenrozen in allerlei kleuren, vormen en maten. 

Verzorging

Het is belangrijk om de juiste plek te kiezen in de tuin voor deze plant. Plant een pioenroos in de volle grond en kies een zonnige plaats tot halfschaduw met een goed doorlatende grond. Een pioenroos heeft ruimte nodig om te groeien. 

Pioenrozen zijn grote, zware bloemen. Je doet er goed aan om de plant te ondersteunen door gebruik te maken van een steunring of stokjes.

Bemest de plant twee keer per jaar om de groei te stimuleren, in de herfst en in het vroege voorjaar. Knip in het voorjaar ook de overgebleven bladeren en stengels weg. 

Verzorging in de winter

Pioenrozen zijn winterhard wanneer ze op een goede diepte geplant zijn. Zorg bij het planten dat er zo'n 5 centimeter aarde bovenop de plant ligt, dat is genoeg isolatie voor onze Nederlandse winters. 

Bloemen

Pioenrozen zijn geliefde snijbloemen en ook jij kan komend seizoen al pioenrozen snijden uit eigen tuin. Het eerste seizoen zal de pioenroos bij jou in de tuin nog even moeten acclimatiseren en geeft dan 3 of 4 bloemen per plant. Het jaar daarna zullen er alweer een stuk meer bloemen ontstaan. Hoe langer je een pioenroos in je tuin hebt staan, hoe mooier deze ieder jaar weer terugkomt en hoe meer bloemen deze gaat geven.

Wanneer je goed voor je pioenrozenplant zorgt kan deze met gemak 100 jaar oud worden.

Bekijk hier ons volledige assortiment pioenrozen.

18 juli 2020