In augustus genieten veel mensen van een welverdiende vakantie. Bereid je tuin voor op je vertrek, zodat je niet terugkeert in een bende. Blijf je deze maand thuis? Dan kun je volop genieten van je bloeiende tuin, zolang je ook het nodige onderhoud verricht. Lees hier welke aandachtspunten je tuin heeft in augustus.


Voorbereiding voor je vakantie

Je kan natuurlijk de buren vragen om je tuin wat water te geven wanneer zij hier tijd voor hebben, maar er zijn ook automatische sproeisystemen te koop. Ga je regelmatig weg, of houd je van lange vakanties, dan is zo’n systeem het overwegen waard. Is dit niet mogelijk en zijn buren of vrienden ook op vakantie, zet dan je potplanten bij elkaar in de schaduw of graaf ze met pot en al in de grond. Zo drogen ze minder snel uit. Maai je gras voor je weggaat niet korter dan normaal, het groeit daardoor juist nog sneller terug. 


Onderhoud je planten

Blijf je deze maand wel thuis? Dan kun je deze maand echt genieten van je tuin. 

In augustus groeit alles volop. Ook het onkruid blijft gestaag groeien. Houd dit regelmatig bij, zodat je steeds een beetje weghaalt. Zo voorkom je dat het onkruid je planten verstikt of belangrijke voeding wegneemt. 

Knip daarnaast uitgebloeide bloemen weg. Met name bij vaste planten volgt er vaak nog een bloeiperiode in de herfst. Bij eenjarige bloemen verleng je zo de bloeiperiode, omdat er geen energie wordt gebruikt voor de productie van bloemzaad. 

Let verder op plaagdieren en onderneem actie wanneer ze de overhand nemen in je tuin. Zo kunnen slakken veel problemen verzorgen. Probeer eerst natuurlijke methoden om deze in je tuin te bestrijden. Zo kun je proberen om vogels en kikkers naar je tuin te lokken, dit zijn natuurlijke vijanden van slakken. Daarnaast kun je een slakkenval maken met stukken steen in een border. Slakken zitten graag in een donkere, vochtige schuilplaats. De gevangen slakken kun je dan op een plek leggen waar vogels makkelijk bij kunnen. Gebruik geen slakkenkorrels, deze doden namelijk meer diersoorten dan alleen slakken. 


Warme dagen

Op warme dagen kun je het beste ‘s ochtends of ‘s avonds aan de slag in je tuin, wanneer het iets minder warm is. Geef ook het liefst in de avond water zodat het water niet direct verdampt in de zon. Let vooral op je planten in hangmanden, potten en bakken. Deze drogen snel uit en hebben veel water nodig in de zomer. Vul ook vogelbadjes en vijvers regelmatig bij.

 

Geniet van deze maand in je tuin en mocht je op vakantie gaan, dan wensen wij je alvast veel plezier! 

05 augustus 2021