Wij krijgen regelmatig de vraag wat we nu precies doen wanneer we aan het werk zijn tussen de pioenrozen. We vinden het erg leuk om je te laten zien wat ons werk als kweker inhoudt! In deze blog nemen we je graag een dagje mee naar ons pioenrozenveld om te laten zien welk werk we hier doen in woord en beeld.


De pioenrozen van onze kwekerij staan in het noorden van Limburg op de zandgronden. We werken samen met een kweker die hier land bezit en onze planten hier plant en en in het najaar rooit. Omdat je pioenrozen niet ieder jaar op hetzelfde land kan telen (wisselteelt), werken kwekers vaak samen.

Pioenrozenveld van kwekerij Clay & Roots


Controleren gewas en groei

Als vaste planten kweker is de groei van de plant natuurlijk ontzettend belangrijk om in de gaten te houden. Ieder jaar is weer heel anders, zelfs als je al jaren dezelfde planten teelt. Zo hadden we dit jaar veel regen, al vroeg te maken met warm weer, maar ook nog laat nachtvorst. In een onbeschut pioenrozenveld zijn de planten overgeleverd aan de elementen, waardoor je de invloeden van het weer op de plant sneller waarneemt dan bij een plant in een tuin.

Zo bekijken we iedere soort en noteren we hoe deze groeit en bloeit. Daarnaast controleren we op eventuele ziekten. Er zijn allerlei soorten plantenziekten die voor kunnen komen en het is aan ons om deze op tijd te zien en hier aandacht aan te besteden. Soms is dat zo simpel als een zieke plant weghalen uit het veld zodat het zich niet verder verspreid, soms is het langer zoeken naar een oorzaak en mogelijke oplossing. Feit is dat gezonde, sterke planten minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Het is voor ons belangrijk om sterke planten te kweken, maar natuurlijk ook voor de mensen waar deze planten uiteindelijk in de tuin komen te staan.


Pioenrozenkwekers in het land


Foto’s en video’s maken voor de website

Voor onze webshop is dit het moment van het jaar waarop we foto’s en video’s kunnen maken van onze pioenrozen. Zo fotograferen we nieuwe soorten die we op de webshop kunnen verkopen, maken we foto’s om te kunnen gebruiken op Instagram en andere sociale media en snijden we ook verschillende soorten pioenrozen om mee te nemen naar huis en daar in een vaas te kunnen fotograferen. Het allerleukste hieraan is dat de planten die je op de foto ziet staan, zomaar dit najaar bij jou in de tuin terecht kunnen komen. 


Alle foto’s worden gemaakt door Iris zelf, maar dit jaar konden we daarnaast ook samenwerken met een professionele fotograaf voor mooie portretfoto’s, bloemenfoto’s en zelfs foto’s met een drone! 

Pioenroos op de kwekerij

Verkeerde pioenrozen uitsteken

Hoe goed we ook opletten, het komt regelmatig voor dat een pioenrozenplant tussen het verkeerde soort terechtkomt in het veld. Wanneer de pioenrozen in bloei staan, kun je goed zien dat er een verkeerde plant tussen staat. Tussen de roze pioenrozen valt een witte bloem dan ineens erg op. Het is belangrijk om deze planten weg te halen uit het veld, want zo weten we zeker dat wanneer de planten gerooid worden in het najaar en verkocht worden, je wel de juiste soort pioenroos ontvangt. 

Uitsteken van verkeerde plant tussen de pioenrozen


Koppen van de pioenrozen

Het koppen van de bloemen is een tijdrovende klus op een heel veld met honderden planten. Niet bij iedere soort is dit nodig, maar bij pioenrozen kan het slim zijn om bloemen te koppen. Zo is er de afgelopen tijd veel regen gevallen en zijn daardoor veel bloeiende pioenrozen gaan hangen op het veld. Wanneer deze bloemen zo erg hangen dat ze op de grond terecht komen, kunnen de bloemen gaan rotten. En dat kan gevaarlijk zijn, want het komt voor dat deze rot in de plant zelf trekt en we de hele plant weg zullen moeten gooien. Dat is natuurlijk zonde, dus koppen we deze planten door de bloemen van de plant te snijden. 

Koppen van pioenrozen in het veld

Heb jij ook een vraag over ons werk?

Heb jij ook zo’n inhoudelijke vraag over ons werk als vaste planten kweker? Stel deze gerust! We geven je graag een inkijkje in ons werk op Instagram en hier op de website en wie weet zie je jouw vraag de volgende keer hier terug op ons blog!

Foto van vaste planten kwekers in een veld met pioenrozen

13 juni 2023